07.05.2021 Po roku s tepelným čerpadlom

V dnešnej dobe existuje množstvo druhov a spôsobov ako efektívne, nízko-nákladovo a časovo nenáročne vykurovať rôzne druhy objektov. Výber sa nám však zužuje na dostupnosť komodít v našom okolí, napríklad, ak sme obmedzení z dôvodu neexistujúcej plynovej prípojky, tak sa nám výber zužuje veľmi výrazne. Určite rozhodujú aj vstupné náklady, náklady na prevádzku alebo aj samotný komfort pri vykurovaní, či dokonca znižovanie hodnôt emisií v ovzduší. Všetky tieto faktory zohľadňujeme pri výbere spôsobu vykurovania. V tomto článku by sme Vám chceli predstaviť jeden zo spôsobov získania tepla, a to prostredníctvom tepelného čerpadla. Cieľom je, aby sme Vám priniesli reálne skúsenosti s produktami, s ktorými pracujeme a pomohli Vám tak k správnemu výberu vhodného typu vykurovania pre Vás. Na článku sme spolupracovali s našim klientom, ktorý už rok reálne využíva technológiu tepelného čerpadla typu vzduch-voda od výrobcu Viessmann.


Poďme ale pekne od začiatku. Aby ste si vedeli lepšie predstaviť, ako kúrenie s týmto typom tepelného čerpadla vyzerá, zhrnieme si pár technických špecifikácií ako samotného zariadenia, tak aj rodinného domu, kde bolo inštalované, ale aj požiadavky samotného klienta. Rodinný dom je umiestnený v severnej časti Slovenska, kde sú omnoho náročnejšie poveternostné podmienky, dlhšie a silnejšie zimy. Samotná stavba má 135 m2 zastavanej plochy a 110 m2 obytnej plochy a dom bol ohodnotený v energetickej triede A1. V podlahe sa nachádza 10 cm EPS, na fasádne zateplenie bola použitá 15 cm hrubá vrstva polystyrénu a ako stropná izolácia bola použitá striekaná polyeratanová izolácia v hrúbke 45-50 cm. V dome sme inštalovali podlahové kúrenie a celkovo bolo použitých 850 m podlahovej hadice. Nanešťastie sa dom nachádza v mieste, kde nebola urobená plynová prípojka a zvažovali sme, aké má klient možnosti. Do úvahy prichádzali vykurovacie systémy na pevné palivo, elektrické kúrenie alebo tepelné čerpadlo. Následne sme si s klientom prešli jeho požiadavky, samozrejme rozpočet, ale aj náklady do budúcna. Vzhľadom na to, že technická miestnosť, kde malo byť uložené gro kúrenia, bola menších rozmerov, museli sme upustiť od systémov na pevné palivo, keďže je potrebný určitý priestor na uskladnenie paliva, a aj keď je obstarávacia cena relatívne nízka, náklady na nákup a prípadne uskladnenie paliva by do budúca neboli až také rentabilné. A napokon, jednou z podmienok bol určitý komfort pri kúrení a ohreve teplej vody a ten by sme nedosiahli v takej úrovni, ako si klient žiadal. Ďalším vhodným spôsobom bolo elektrické vykurovanie. Na prvý pohľad perfektne spĺňalo požiadavky – úsporné čo sa týka využitia miesta v technickej miestnosti, nízke obstarávacie náklady a vysoký stupeň komfortu. Avšak náklady spojené s prevádzkou by boli príliš vysoké vzhľadom na to, v akej oblasti sa dom nachádza, je vykurovacia sezóna omnoho dlhšia, ako napríklad v južnejších častiach Slovenska. No na napokon nám ostala posledná možnosť – tepelné čerpadlo. Aj keď sú obstarávacie náklady vyššie, pri tomto type kúrenia existuje možnosť vyžiadať štátnu dotáciu a znížiť tak počiatočné náklady. Na základe špecifikácii domu a požiadaviek, sme klientovi navrhli použitie tepelného čerpadla značky Viessmann Vitocal 222-S s výkonom až 7kW. Aby sme ešte viac zefektívnili vykurovanie a ohrev teplej vody, pridali sme aj 270 litrovú akumulačnú nádrž. Pre zvýšenie komfortu ovládania teploty v miestnostiach sme klientovi odporučili využitie zónovej regulácie od spoločnosti Rehau. Zvolené tepelné čerpadlo funguje na princípe vzduch-voda a dokáže efektívne a úsporne pracovať aj pri teplotách hlboko pod bodom mrazu. Napokon, práve toto tvrdenie sme sa Vám rozhodli potvrdiť, na základe reálnej prevádzky počas celého roka.

Keď sme sa po roku používania klienta opýtali, čo reálne považuje za najväčšiu výhodu tohto kúrenia, odpovedal, že práve komfort porovnateľný s plynovým kotlom, ale najmä nízke prevádzkové náklady na ohrev vody a kúrenie. Okrem iného sú to aj celkové úspory na elektrickej energii, keďže pri vykurovaní tepelným čerpadlom automaticky domácnosť prechádza na dvojtarifnú dodávku – 20 hodín nočného (lacnejšieho) prúdu a 4 hodiny denného prúdu, tepelné čerpadlo samo inteligentne zistí, aký druh prúdu je momentálne k dispozícii a zapína prevádzku len v časoch, kedy je prúd lacnejší. Smart, však?

Za rok, od kedy bolo tepelné čerpadlo uvedené do prevádzky, bolo otestované v rôznych teplotných podmienkach – od teplých letných dní, kedy fungovalo len na ohrev vody, až po extrémne mrazy s hodnotou až -21 stupňov, kedy na ohrev vody postačoval výkon externej jednotky, bez nutnosti zapínania prídavných ohrevných špirál zabudovaných v čerpadle. Po roku používania a reálnej spotreby energie sa prevádzkové náklady na teplú vodu a kúrenie v tomto konkrétnom rodinnom dome pohybujú na sume 450€.

Čo môžeme povedať na záver? Ak teda sme v situácii, kedy nemáme možnosť napojiť sa na všetky inžinierske siete, musíme hľadať alternatívne spôsoby, ako mať vo svojom domove teplo a komfort. Vždy záleží len na Vás, aké sú kritériá, ktoré u Vás rozhodujú o tom, ktorým smerom sa uberiete, či sú to vstupné náklady, prevádzkové náklady, alebo aj environmentálne aspekty, vždy Vám vieme pomôcť vybrať to naideálnejšie riešenie. Ak Vás zaujal článok a premýšľate nad takýmto druhom kúrenia, prípadne máte ďalšie otázky, ozvite sa nám.

späť na Blog