22.05.2021 Radiátory alebo podlahové kúrenie?

Možno sa nad touto otázkou práve zamýšlate, najmä, ak ste práve vo fáze výstavby nového domu, či rozsiahlej rekonštrukcie staršieho domu. V minulosti boli samozrejmosťou práve radiátory, avšak v súčasnosti, pri takmer neobmedzenom výbere je už ťažšie sa rozhodnúť, ktorý z dostupných variantov je pre Vás ten pravý. Radiátorové a podlahové vykurovanie majú svojich odporcov a zástancov, podobne ako benzínové a naftové motory. Obe riešenia majú svoje silnejšie aj slabšie stránky, ale tými príslušníci táborov v diskusiách spravidla neargumentujú, pretože zvyčajne vidia len to, čo chcú vidieť. V tomto článku by sme Vám chceli priniesť niekoľko užitočných informácii, ktoré by mohli pomôcť výbere toho správneho spôsobu kúrenie pre Váš domov.

Aký je teda primárny rozdiel? Každý vykurovací systém ako celok sa dá rozdeliť na dve časti a to zdroj tepla, čo predstavujú plynové kotle, tepelné čerpadlá, či kotle na pevné palivo a systém odovzdávania tepla. Ak sa bavíme o rozdieloch a princípoch, nepochybne musíme hovoriť práve o spôsobe šírenia tepla.

Z hľadiska šírenia tepla pracujú oba spôsoby na mierne odlišnom princípe. Keďže radiátory majú menšiu výhrevnú plochu, na dosiahnutie požadovanej teploty v miestnosti je potrebná vyššia teplota vody, približne 60°C a celé toto teplo sa koncentruje na relatívne malej ploche v okolí radiátora. Keďže je teplota v okolí radiátora vyššia v porovnaní so zbytkom miestnosti, má zároveň odlišnú hustotu, a to prirodzene spôsobuje prúdenie vzduchu v miestnosti. A v tomto momente prichádzame k niekoľkým negatívam spojeným s prúdením vzduchu, ako je napríklad vírenie prachu, čo nie je úplne ideálne prostredie pre alergikov a ľudí citlivých na prachové častice. Ďalším negatívom môže byť aj to, že v miestnosti vznikajú zóny s rôznymi teplotami a v niektorých prípadoch to môže viesť k vznikaniu chladnejších, vlhkejších miest s pravdepodobnosťou vzniku plesňových ložísk. Nakoniec nemôžeme zabúdať ani na estetické hľadisko, keďže pri radiátoroch musíme premýšľať nad ich umiestnením a následným usporiadaním nábytku, či dokonca okien. Naopak, neoceniteľnou hodnotou je práve rýchly nástup tepla. Podlahové kúrenie narozdiel od radiátorov využíva na vykurovanie celú plochu miestnosti pri omnoho nižších teplotách do cca 40°C, a teplo nie je šírené prúdením, ale sálaním, teda nevíri prach do ovzdušia. Tým, že je kúrenie rovnomerne rozložené, v miestnosti nevznikajú teplotné rozdiely, a celkovo je takéto prostredie prívetivejšie pre telo.

Rovnako je ideálny, ak potrebujete ušetriť každý centimeter priestoru napríklad pre nábytok. Každý systém má svoje klady, ale aj zápory. V tomto prípade je to doba, kedy začne podlaha reálne kúriť, keďže je potrebné, aby teplotu z potrubia absorbovala celá plocha poteru v miestnosti. Aby bolo vykurovanie čo najefektívnejšie a komfortnejšie, je ideálne tento systém kombinovať s vhodným regulačným systémom, ktorý sa dokáže učiť a tak správne vypočítať dobu, za akú sa dokáže podlaha naakumolovať a naopak, vychladnúť. Okrem iného je nutné spomenúť, že tento systém nie je vhodný do všetkých priestorov. Je treba myslieť na to, že je potrebné ho zabudovať do podlahy a teda určite nájde svoje uplatnenie skôr pri novej výstavbe alebo kompletnej rekonštrukcii, takpovediac od základov. 

Ak už vieme, ako jednotlivé systémy fungujú, musíme si povedať aj o ekonomickom hľadisku oboch riešení. Pre porovnanie sme Vám pripravili cenovú kalkuláciu pre vzorový dom o rozlohe obytnej plochy 150m2.

Pri finančnom hľadisku by sme sa zase mali zamerať na dve roviny - vstupné a prevádzkové náklady. Pri vyššie spomínanom vzorovom dome o rozlohe 150m2 sú náklady spojené s montážou a materiálom pri radiátoroch približne 4000€, kdežto pri podlahovom kúrení sa cena pohybuje na sume približne 6000€. V tomto prípade určite už premýšľate, že radiátory to majú tak povediac vo vrecku. Ak však chcete radiátory aj ako dizajnový prvok, cena sa bude pohybovať v porovnateľnej s podlahovým kúrením. Avšak netreba zabúdať aj na prevádzkové náklady, ktoré rátame na dlhodobý horizont. Tým, že podlahové kúrenie pracuje pri nižších teplotách a ak takýto druh kúrenia kombinujeme napríklad s plynovým kondenzačným kotlom, tak náklady spojené s prevádzkou by mohli byť priemerne až o 25% nižšie. Z dlhodobého hľadiska by teda návratnosť nákladov na podlahové kúrenie by mala byť do 8 rokov, či je to ideálne, musíte posúdiť sami. 

Čo teda môžeme povedať na záver? Každá z možností má svoje pre a proti. Vždy záleží len na vašich preferenciách a samozrejme na finančných možnostiach. Aby sme to zhrnuli, ak plánujete výstavbu nového rodinného domu a ste napríklad v oblastiach, kde sú dlhšie trvajúce zimy, pri dobrom zateplení a prípadnom zvolení ekologického zdroju tepla môže podlahové kúrenie výrazne znížiť energetickú náročnosť. Inak povedané, podlahové kúrenie je vhodné na dlhodobú, plynulú a rovnomernú prevádzku, keďže tento typ kúrenia nie je schopný až tak dobre reagovať na prípadné zmeny teploty, keďže nábeh a dobeh kúrenia je výrazne dlhší a pre optimalizáciu by ste mali uvažovať nad smart riešeniami, napríklad v podobe zónovej regulácie. Ak však túžite po komforte rýchleho tepla, tak určite by ste mali zvoliť radiátorové kúrenie. Skvelým kompromisom je kombinácia oboch kúrení, kedy sa radiátory kombinujú s podlahovým kúrením napríklad v kúpeľňach. V prípade, že máte záujem o bližšie informácie, alebo o cenovú ponuku, napíšte nám.

späť na Blog